Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

dinsdag 8 februari 2022

20:00 - 23:00
Locatie

De Drie Maenen, Abelenlaan 1, Ouderkerk a/d IJssel

Voorzitter
P.L. Paans
Toelichting

Zonder tegenbericht fysiek.
Publieke tribune alleen open voor insprekers en deelnemers Masterclass inwoners

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Welkom
  2. 2
    Opening
  3. 3
    Moment van stilte
  4. 4
    Vaststellen agenda
  5. 5

    Bekrachtiging geheimhouding is verwerkt in raadsbesluit agendapunt 25.

  6. 6
    Beëdiging dhr. T. Oskam, commissielid Pro Krimpenerwaard
  7. 7
    Spreekrecht burgers
  8. 8
    Actualiteitendebat
  9. 11

    Goed bestuur is integer bestuur. Hoewel integriteit meer is dan in regels is vast te leggen, bepaalt de Gemeentewet dat de raad een gedragscode integriteit voor de burgemeester en de wethouders vaststelt. Gebleken is dat deze gedragscode nog niet is vastgesteld. Dit voorstel is bedoeld om tot vaststelling van deze gedragscode te komen. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van de modelcode die gezamenlijk door de VNG, het IPO, de UvW en het ministerie van Binnenlandse Zaken is opgesteld. Deze code sluit aan bij de gedragscode die voor de raad is vastgesteld.


    In het kader van de uitvoering van de gedragscode integriteit voor burgemeester en wethouders en de gedragscode integriteit voor raads- en commissieleden dient tevens te worden vastgesteld hoe zal worden omgegaan met vermoedens van integriteitsschendingen. Hiertoe is een protocol opgesteld.

  10. 12

    Met een risicoanalyse worden integriteitsrisico’s in kaart gebracht die een kandidaat-wethouder loopt op relationeel, financieel en functioneel gebied. Op basis daarvan kunnen afspraken gemaakt worden om de mogelijke risico’s te beheersen. Daarmee wordt de kans op incidenten op het gebied van integriteit verminderd.
    Een risicoanalyse integriteit is dan ook zowel in het belang van een kandidaat-wethouder als de gemeente. De gemeentelijke keuzes ten aanzien van inhoud van de risicoanalyse, de methode en de uitvoerder worden vastgelegd in een Verordening. Het presidium legt u bijgaande verordening ter vaststelling voor.

  11. 13

  12. 14

    Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de Verordening uitsluitend recht zelfstandigenregelingen en schulddienstverlening aan ondernemers vast te stellen, Door middel van vaststelling van deze verordening delegeert de raad de bevoegdheid om aan een met name genoemde opdrachtnemer een opdracht te gunnen door middel van de toekenning van een uitsluitend recht.

  13. 15

    Het presidium heeft 6 december besloten ter oordeelsvorming een raadsvoorstel aan de commissie SBBV van 18 januari voor te leggen om vanaf de nieuwe raad (26 april) alle BOB vergaderingen -conform wettelijk voorschrift- te ondertitelen.
    Conform toezegging zal aan de website t.z.t. een instructie worden toegevoegd voor het gebruik van de ondertiteling.

  14. 20

    In de Financiële verordening 2022 zijn de wijzigingen ten opzichte van de verordening van 2019 in rood aangegeven. In de bijlage "Toelichting wijzigingen Financiële verordening 2022" zijn de wijzigingen opgenomen en toegelicht.


    De auditcommissie heeft op 10 januari 2022 het voorstel en de nieuwe financiële verordening beoordeeld en besproken en adviseert de commissie om akkoord te gaan met het raadsvoorstel.

  15. 21

    Bespreekstuk op verzoek Pro Krimpenerwaard - bespreekpunt: de lintbebouwing, ruimte voor ruimte regeling


    Het college stelt aan de gemeenteraad voor het bestemmingsplan Zuidbroek 138a Bergambacht gewijzigd vast te stellen. In het plan komt het agrarische bouwperceel te vervallen. De bestaande bedrijfswoning krijgt een woonbestemming en alle voormalige agrarische bedrijfsbebouwing wordt gesloopt. Hier komen twee woningen voor in de plaats. Vanwege ingediende zienswijzen en ambtshalve wijzigingen worden bij de vaststelling enkele aanpassingen voorgesteld.

  16. 23

    Geheimhouding bijlage 2 en 3
    Ten aanzien van bijlage 2 en 3 is door het college aan zichzelf en aan de gemeenteraad geheimhouding opgelegd.


    Geheimhouding
    Op grond van artikel 55, eerste lid, en artikel 25, tweede lid, Gemeentewet juncto artikel 10, tweede lid, sub b en g van de Wet Openbaarheid van Bestuur kan het college zichzelf en de gemeenteraad geheimhouding opleggen ten aanzien van het bepaalde in de risicoanalyse. De financiële belangen van de gemeente alsmede het feit dat openbaarmaking tot onevenredige bevoordeling van bij de aangelegenheid betrokken natuurlijke of rechtspersonen zou leiden verzet zich ertegen dat de risicoanalyse in de openbaarheid zal worden gebracht.

  17. 24

    Bespreekstuk - te bespreken: de uitbreiding richting Krimpen a/d IJssel en de gevolgen daarvan
    N.a.v. de bespreking is een toelichting van de voorzitter RTV toegevoegd. De raadsledne hebben dit bericht al eerder per mail ontvangen.


    De gemeenteraad wordt voorgesteld te adviseren dat lokale omroep RTV Krimpenerwaard aan de eisen uit de Media voldoet om, aansluitend op de huidige benoeming, voor vijf jaar aangewezen te kunnen worden als lokale publieke omroep. RTV Krimpenerwaard heeft een aanvraag tot gebiedsuitbreiding ingediend om ook in de gemeente Krimpen a./d
    IJssel als lokale publieke omroep aangewezen te worden. Het Commissariaat voor de Media moet hierover besluiten, maar doet dit mede op advies van de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen a/d IJssel, die hiervoor een gelijkluidend advies indienen bij het Commissariaat.

  18. 25

    Bespreekstuk op verzoek Pro Krimpenerwaard - te bespreken:
    - inwoners beter betrekken en beter naar hen luisteren
    - afschaffen spreektijden (meer ruimte voor debat)
    - meer ruimte voor de controlerende taak van de raad door insprekers meer bij beeldvormende bijeenkomsten te betrekken


    De Commissie Bestuurlijke Vernieuwing heeft in september 2021 besloten deze raadsperiode af te sluiten met een overdrachtsdocument voor het BOB-vergadermodel voor de nieuwe raad. Er zijn in oktober en november  2021 gesprekken gevoerd met verschillende stakeholders  uit de raad en de commissies, de griffie, het college en de ambtelijke organisatie.

  19. 28

  20. 29
    Lijst ingekomen stukken
  21. 29.1

    Bijlagen

  22. 29.4

  23. 30
    Moment van stilte
  24. 31
    Sluiting