Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

dinsdag 4 juni 2024

20:00 - 23:00
Locatie

Lekkerkerk, Raadzaal

Voorzitter
J. Beenakker
Toelichting

Agenda is in opbouw

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Welkom
  3. 3
    Moment van stilte
  4. 4
    Vaststellen agenda
  5. 5

    Voorstel wordt nog toegevoegd

  6. 6
    Spreekrecht burgers
  7. 7
    Actualiteitendebat
  8. 8

    Overzicht toezeggingen - voorgesteld wordt de toezeggingen met blauw gearceerde tekst in de kolom 'Afdoening' als afgedaan te beschouwen. De overige toezeggingen blijven open staan.

  9. 9

    Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Participatie is een belangrijke pijler onder de Omgevingswet. Bij een aanvraag om een omgevingsvergunning moet worden aangegeven of burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en bestuursorganen bij de voorbereiding zijn betrokken, of wel of ze geparticipeerd hebben. Deze aanvraagvereiste is geen verplichting voor de aanvrager om aan participatie te doen. De gemeenteraad kan echter gevallen van activiteiten aanwijzen waarin participatie en overleg met derden wél verplicht is voordat een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit (bopa) kan worden ingediend.

  10. 10

    De starterslening is een instrument dat de gemeente inzet om starters te helpen om de koop van hun eerste huis mogelijk te maken door een extra lening bovenop de hypotheek aan te bieden. De gemeente Krimpenerwaard biedt al geruime tijd een starterslening aan: 4 van de 5 voormalige gemeenten hadden al een starterslening en in 2017 is een eigen Startersfonds Krimpenerwaard opgesteld. Sindsdien is in 2018 extra budget aangevraagd (€ 3.000.000) en tweemaal de verordening aangepast. In 2022 is de nieuwste Verordening Starterslening gemeente Krimpenerwaard 2022 vastgesteld. Er is nu slechts budget voor nog 14 aanvragen. Om het instrument van de starterslening optimaal te benutten is extra budget nodig.

  11. 11

    Initiatiefnemer is voornemens het perceel aan de Steinsedijk 15b te Haastrecht, gelegen nabij de kern van Haastrecht, te herstructureren. Het voornemen is om de bestaande bebouwing te slopen en daarvoor in de plaats een nieuwe woning met bijgebouw te realiseren. De bestaande bebouwing is van oudsher in gebruik geweest als ondersteunende woning bij het voormalige agrarische bedrijf op Steinsedijk 15. Voor het initiatief is eerder een principeverzoek ingediend bij de gemeente Krimpenerwaard. Op 15 februari 2023 heeft de gemeente in een reactie laten weten in principe akkoord te gaan met het voorgestelde plan.


    In het geldende bestemmingsplan 'Landelijk Gebied (voormalige gemeente Vlist)' heeft het plangebied (nummer 15 en 15b) de bestemming 'Wonen', waarbij binnen het bestemmingsvlak een woning is toegestaan. Echter staat binnen het betreffende bestemmingsvlak reeds de woning Steinsedijk 15. Het voorgenomen plan past derhalve niet binnen dit bestemmingsplan. Om het plan juridisch-planologisch mogelijk te maken is een partiële herziening van het bestemmingsplan nodig, zodat er aan het perceel Steinsedijk 15b een eigen bestemmingsvlak kan worden toegekend. Voorliggend bestemmingsplan voorziet hierin. Het ontwerpbestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en hierop zijn geen zienswijzen ingediend. Het inrichtingsplan en beeldkwaliteitsplan zijn wel gewijzigd. Dit betekent dat het bestemmingsplan gewijzigd wordt vastgesteld.

  12. 12

    Het bestemmingsplan 't Hooge Zand 1-5 Bergambacht' biedt een planologisch-juridisch kader voor het uitbreiden van het huidige grondverzet- en transportbedrijf door het wijzigen van de bestemming “Sport” naar “Bedrijf”, het uitbreiden van het bestemmingsvlak en het wijzigen van de ontsluitingsmogelijkheden.

  13. 13

    Hamerstuk - maar afhankelijk van de beantwoording van de toezegging
    Stemverklaring PvdA-GroenLinks


    De gemeenteraad heeft op 8 maart 2022 de ruimtelijke uitgangspunten van woningbouwontwikkeling Molenpark aan de Molenlaan in Bergambacht vastgesteld. Deze ruimtelijke uitgangspunten zijn verder uitgewerkt in voorliggend bestemmingsplan en stedenbouwkundig en beeldkwaliteitsplan. Het bestemmingsplan biedt een planologisch-juridisch kader voor het realiseren van 125 nieuwe woningen op nog onbebouwde gronden. De woningen bestaan uit diverse woontypologieën, waaronder rijtjeswoningen, vrijstaande woningen, twee-onder-een-kap woningen en appartementen voor verschillende doelgroepen. De ruimtelijke kwaliteit is nader uitgewerkt in het bijbehorend stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan.
    Het ontwerp bestemmingsplan en stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan hebben vanaf 20 december 2023 gedurende 6 weken ter inzage gelegen voor participatie. Hierop zijn drie zienswijzen binnengekomen. Deze zijn samengevat en beantwoord in de nota van beantwoording zienswijzen. De zienswijzen hebben geen aanleiding gegeven het bestemmingsplan aan te passen.

    Bijlagen

  14. 15
    Moties vreemd aan de orde van de dag
  15. 16
    Ter informatie: samenvatting begrotingswijziging
  16. 17
    Lijst ingekomen stukken
  17. 17.1

    Raadsvragen
    1.4 SV24-013 antw PK, Dakloze arbeidsmigranten
    1.9 SV24-021 antw PK, Het Hofland - Schoonhoven
    1.12 SV24-016 antw LK, Opvang Nidos
    1.13 SV24-023 antw VVD, Kermis op het terrein Buiten de Veerpoort
    1.14 SV24-018 antw PK, Inburgeringscursus
    1.17 SV24-022 antw PK, Krimpenerwaard kleurt paars - ‘niet bouwen vanwege bodemdaling’


    1.18 SV24-026 antw VGBK, Herinrichting Havenplein en omgeving Haastrecht



    N.a.v. toezeggingen


    Beleid


    Overige informatie van het college

  18. 17.3
    Stukken waarvan de voorzitter voorstelt ze ter afhandeling in handen van het college te stellen
  19. 18
    Moment van stilte
  20. 19
    Sluiting